Millor financiació per a la Comunitat

La VI Conferència de Presidents Autonòmics ha permès que es passe de la discussió del canvi del model de finançament a posar l’any 2017 com a data per a eixe canvi. 2017 serà l’any del gran acord pel finançament autonòmic.

ximo
 
El nou sistema de finançament autonòmic haurà de garantir, tal com ha explicat el president de la Generalitat, la suficiència econòmica dels territoris arreplegada en la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Es tracta de donar cobertura a l’equitat entre els ciutadans i al conjunt competencial transferit a les autonomies.
 
El cap del Consell ha posat damunt de la taula el ‘problema valencià’: infrafinançament, infrainversió i deute, que podem convertir en solució per a la resta de comunitats autònomes amb l’aportació de la nostra proposta de model de finançament.
 
La clau del nou model de finançament resideix a aconseguir un sistema que permeta solucionar els problemes de la societat i garantir singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans. En l’actualitat a Espanya hi ha asimetries profundes entre les comunitats autònomes que generen problemes de competitivitat entre aquestes, també pel que fa als ingressos des del punt de vista fiscal.
 
Puig ha considerat imprescindible que el treball de la Comissió d’Experts incloga l’avaluació del cost que ha tingut per a les comunitats autònomes l’insuficient finançament, almenys dels serveis públics fonamentals, amb especial atenció a la Llei de Dependència. Igualment és fonamental avaluar la possibilitat de reestructurar part del deute de les comunitats per a tornar en un termini raonable a la viabilitat financera de les comunitats.
 
Violència de gènere
 
La Conferència de Presidents ha aprovat, així mateix, dos de les propostes realitzades per la Comunitat, especialment importants per al Consell: la creació d’un pacte d’Estat contra la violència de gènere i l’elaboració d’un pla conjunt de totes les administracions públiques que done resposta a l’emergència dels refugiats.
 
Per a abordar el pacte d’Estat contra la violència de gènere pròximament tindrà lloc una comissió de les comunitats autònomes en el Senat amb l’objectiu d’impulsar totes les mesures possibles para, des d’una estratègia comuna, intentar acabar amb este drama. Quant a una resposta comuna a l’emergència dels refugiats, el projecte permetrà cercar fórmules per a poder acollir a la Comunitat Valenciana a refugiats que, en aquests moments, estan morint-se de fred.
 
El president Puig també ha destacat la voluntat dels presidents autonòmics que hi haja un acord per l’educació en el qual intervinguen la comunitat educativa, els grups polítics i les comunitats autònomes. Igualment, ha subratllat l’acord aconseguit sobre polítiques actives d’ocupació que significarà que les polítiques derivades del Fons de Garantia Juvenil es residencien en les comunitats autònomes.

Deja tu opinión

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s