El temps i els dimonis

 

Recobrar la memòria de Doro Balaguer és un acte de justícia. No sols amb l’artista i la seua figura. És un acte de justícia amb nosaltres mateixos, amb el gran públic i la societat valenciana del seu temps, el nostre temps.

El temps de Doro Balaguer és el d’una societat que venç la foscor i cerca la llum, que passa del gris al color. Estem al davant de l’obra d’un artista total que s’enfrontà a la totalitat dels seus dimonis, dels nostres dimonis.

Un artista compromés amb la democràcia i la llibertat. I amb la seua terra, per la quall va sentir un amor poètic i sincer, perquè l’art no pot mentir quasi mai. La de Doro Balaguer és una obra honesta perquè el seu creador la pintà amb la humilitat d’un artista lleial amb si mateix.

Lamentablement, la imatge de l’artista perseguit per les seues idees recorre bona part del nostre segle XX. Però més enllà del seu compromís ètic, estem davant l’obra d’un artista genial. La seua estètica vitalista convida a recórrer-la, pinzellada a pinzellada, per tal de descobrir un tot compacte d’indiscutible qualitat, per a abocar-nos al seu univers concret des de l’abstracció, per a endinsar-nos junt amb ell en el nostre temps i exorcitzar els nostres dimonis. El seu temps es veié interromput pels seus dimonis. Potser per això, com en una bona simfonia, els silencis són importants.

Doro Balaguer és fill adoptiu de Rocafort des de febrer de 2017. El poble en què fou feliç amb la seua gent ha volgut així  testimoniar-li el seu afecte i la seua més alta consideració. És un vertader honor per a mi, des d’aquestes línies, reivindicar el temps d’aquest artista, el de tots els quadres que pintà en Rocafort, desterrar tots aquells dimonis i tots aquells silencis, i contribuir des del nostre Ajuntament a recobrar la seua memòria.

L’EXPOSICIÓ ‘FET A ROCAFORT’ DE DORO BALAGUER POT VISITAR-SE FINS AL 9 DE DESEMBRE A LA CASA DE CULTURA

 

Deja tu opinión

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s